A zsaluzia egy hosszú élettartamú modern kültéri árnyékoló mely kinézetében, mozgásában leginkább egy reluxára hasonlít. Általában nagy felületű nyílászárók árnyékolására ajánlott de egyre gyakrabban előfordul kisebb formájában is, ezeknél ajánlott a keskenyebb lamellázat. Lamellái szélesek és különböző formájúak lehetnek. Kezelése, kézi hajtókarral vagy motorizálva történik. A lamellák megvezetése lefutó sínnel vagy acélsodronnyal kivitelezhető.
Lamella típusok: méretei 65, 70, 80 és 90 mm szélesek, a "C" lamella a legelterjedtebb típus, közepesen jó fényzáró értékkel, a "Z" lamella a legjobb fényzárást, fényszabályozást biztosítják, az "S" lamellák szintén jó fényzárást, fényszabályozást biztosítanak de esztétikailag is kiemelkedőbbek.

 

A zsaluzia előnyei: a lamellák mozgathatóságának köszönhetően szabályozhatjuk a fénybeáramlást, külső árnyékoló révén nem keletkezik üvegház hatás vagyis igen magas, messzemenően jobb a hő visszaverő értéke mint a belső árnyékolóknak. Nagy felületek árnyékolására i s alkalmas. Egyedi alakú nyílászárókra is felszerelhető mint például a háromszög ablak. A RAL színskála és a renolit fólia minta alapján, szinte bármilyen színösszeállításban választható. Motorizálható, összeköthető más motorikus rendszerekkel, így intelligens házba is integrálható, időzíthető, programozható akár az időjárás viszonyainak megfelelően. Rozsdamentes acél és alumínium alkatrészeknek illetve a kevlár erősítésű zsinórnak köszönhetően, élettartama nagyon hosszú. Tokozata kérhető vakolható kivitelben is, ezáltal felhúzott állapotban szinte észrevehetetlen, jól passzolhat lakóháza arculatához. Csendes a működtetése.

A zsaluzia hátrányai: Szigetelése a hideg ellen nem olyan hatékony mint például az alumínium redőnyé. Biztonsági szempontból gyenge, lamellái akár kézzel is felemelhetőek vagy a zsinórzat egy erős fogóval is elvágható.

Még több zsaluzia kép